Vytriezvenia

Vytriezvenia

V hlave sa mi rodí tisíc nápadov, ako začať, ale keď skutočne príde na lámanie chleba, nič. Proste nula, vypnuté, stopka. Tak som si zapla mail, lebo to píšem na mobile, naľavo odo mňa leží Matej, brbloce v postieľke, napravo manžel 😀 

Ako matke sa mi obrátil život o 180° (blondína by povedala o 360°- nikdy ma neprestane tento vtip baviť 😀 :D)

Stala som sa matkou. Myslela som si, že ľahké to nebude, ale ten začiatok bol brutálny. Zrazu sa všetko zmenilo, môj spánok bol kruto narušený, zrazu spím na inej strane postele, v byte pribudli detské veci, v aute detská sedačka, na kuchynskej linke fľašky pre kojenca, hračky, plienky, malinké drobnosti pre nového človeka. Samozrejme v telefóne mi pribudlo asi tisíc fotiek malinkej najchutnejšej tváričky pod slnkom. Áno, som v nekompromisná, lebo si myslím, aké je moje dieťa najkrajšie na svete, ale to len preto, lebo to mnohí (a neboli z rodiny) povedali 😀

O čom sa málo hovorí v rámci sveta materstva je, podľa mňa, téma typu kojenie, tipy a triky ohľadom bábätka, hemoroidy – ooo to je veľká téma ako slon v porceláne, vieme čo to je, vidíme to, ale nehovoríme o tom. Je na smiech, že to píšem, ale naozaj sa budeme tváriť, že po pôrode je už všetko ružové, dieťatko plne kojené, spokojne spí a s tebou nezmietajú hormóny? Tak mi dovoľ ti tu a teraz otvoriť oči. Nie je, prídeš domov s niečim novým bez návodu, hodená do vody a plávaj.

 Prvé vytriezvenie v podobe toho, že dieťa sa neprisáva, odťahuje sa, škrabe, kope, plače lebo je nielen nervózne, ale aj hladné a ty v sebe zmietaná s pocitom vlastnej neschopnosti a smútku, nevieš čo robiť. To som cítila a cítila som to, keď som sa snažila porozumieť tomu malému človiečikovi. Nedokázala som ho kojiť, proste to nešlo. Prosím, mysli, si čo chceš, nejdem obhajovať výhody umelého prikrmovania. Z mojej strany išlo o úpenlivú snahu, potoky sĺz a potu, kriku, plaču, frustrácie, pocitu menejcennosti a porovnávania, že nie som ako tie druhé, ktorým to ide a tvrdia, aké je to ľahké. Potom čo som dala voľný prechod pocitom, som si racionálne s triezvejším rozumom, kávou v ruke a najedená (fakt je blbosť robiť dôležité rozhodnutia hladná) povedala, že tadiaľto cesta nevedie a existuje riešenie na dosah. Tak som malému dala umelé mlieko, ten sa najedol, grgol a spal. Naozaj si vtedy treba uvedomiť, že to nie ja ako matka som zlyhala vo veci kŕmenia svojho dieťaťa a nie je žiadna hanba si to priznať
Druhým vytriezvením bolo moje telo 😀 na rovinu, neradím sa k štíhlym laniam s labutím krkom 😀 asi aj kvôli tomu sa mi s tým zmierovalo ľahšie a vlastne ja som počas tehotenstva neriešila telesnú hmotnosť. Tú riešim teraz a hlavne zo zdravotného hľadiska cvičím. Mojou najväčšou chorobou je bolesť krčnej chrbtice a s tým spojené samé hami papi veci 😀 žľahčujem to….je to chuť na sladké.
 Tretím faktorom sú tie smiešne veci, ktoré prídu spolu s bábätkom na svet a volajú sa hemoroidy. Všetko by bolo v poriadku, ak by som všade nečítala, že to zmizne raz-dva. Kravina ako voda v koši. Je to riešiteľná, ale život znepríjemňujúca skúsenosť. Smejem sa, lebo píšem o vlastnom zadku z inej strany. Doslova. Tehule, nebojte sa, vidím svetlo na konci tunela, je to riešiteľné. Nedajte sa pomýliť vo svojom boji s týmito vecami vyhláseniami kamošiek, ako im nejaký zázračný krém na spomínaný problém zmenil život za dva dni. Buď klamú, alebo tá jedna, ktorej to pomohlo, je naozaj tou šťastnou z reklamy, kde to tvrdia a garantujú. Tak ty, zázračné dievča, čítaj! Mám doma za pol skrinky týchto zaručených prípravkov a výsledok neprišiel.

Okej, poďme ďalej od ritných vecí. Napadlo mi štvrté vytriezvenie: vlasy, nechty a pleť. Aj tebe narástla hustá a lesklá hriva? Veď ona dlho nebude….okej, teraz som zlá. Z vlastnej skúsenosti: vlasy vypadali, nie všetky, nechty sa lámu a pleť je taká, aká bola pred tehotenstvom- každá iná, u niekoho vyhádzaná, u iného nie. Proste chce to starostlivosť, vitamíny a všetky tie dobré veci, ktoré pomáhajú. K tomuto nemám extra príspevok, alebo radu. Vlasy mi padali po šestonedelí v krutých chuchvalcoch, pleť sa chcela vrátiť do pubertálneho obdobia a nechty sa mi lámu stále. Pokožku mám suchú. Vlasy povysávam, dám ostrihať, o pleť sa starám so skvelými prípravkami od MARY KAY (vsuvka: reklama :D) na nechty pilník, ručičky a telíčko nakrémovať a čau.

Piate vytriezvenie by som zaradila k tomu prvému, pretože nastali naraz. Hormóny –  malí zmrdi. Vkradnú sa ti do života a za sekundu ťa zmenia z kľudnej víly na sedemhlavého draka prskajúceho oheň na všetky strany. Niekto múdry raz napísal, možno aj povedal, že svojim pocitom musíme nechať voľný priebeh. Vážne? Čiže podľa spomínanej premisy, keď som nas*aná ako kýbel exkrementov, mám sa riadiť pocitmi a svojho muža proste zapichnúť vidlami. Ľahko sa to píše, lebo ja som z tých čo sa vie ovládnuť (hahaha), ale niekedy chladná hlava príde na rozumnejší spôsob, ako niekomu vynadať 😀 bez zbytočných emócii. Ale slzám by som nebránila – skúsenosť z vlastných radov.

Suma sumárum, pre niekoho je tehotenstvo cestou pekla z dôvodu ranných, či celodenných nevoľností, kazenia zubov, vypadávania vlasov. Tie viac šťastné tým prejdú ľahko.Všetko sa nakoniec upraví a príde na svet krásne dieťatko.