Som Monk

Som Monk

Monka pozná takmer každý. Detektív so sklonom k prehnanej hygiene a poriadku. Počas dospievanie som týmto monko syndrómom postihnutá nebola. Začal sa prejavovať až v neskoršom veku, po vydaji. Všetko upratané, čisté, v skrinkách rovné komíny tričiek, pyžám, mikín, uterákov.

Dnes už oveľa menej monkujem v upratovaní, hoci komínky v skrini mám. Niekto sa vyhovára na dieťa a nedostatok času, ja som zmysel života našla v inom.

 Snaha robiť rovné kopy šatstva sa preniesla aj do synovej komody. Lenže nie je šanca, aby to bolo udržateľné. Malý má priveľa vecí a v šuplíku málo miesta. Tak sem tam mu o tam narovnam, vytriedim, ale tento stav nie je udržateľný.

 Občas každá z nás má svoje Monk dni. Rozhodnutá v daný deň upratať a vyčistiť čo najviac. Stalo sa mi to nedávno. Prišiel deň prezliekania posteľného prádla. Potom padlo rozhodnutie, že prezlečiem aj malému jeho postieľku. Do toho som zapla umývačku, práčku, sušička bola ďalšia v poradí. V ďalšom okamihu som zapla vysávač, začala čistiť kávovar a umývať kúpeľňu. Prečo sa mi to stalo? Prečo nado mnou vyhral môj Monk? Lebo malý večer zaspal nejak priskoro aj vstal priskoro, tak reku čo s načatým dňom, iba ho správne využiť.

Po hektickom doobedňajšom upratovaní, keď už dohrkotala tretia sušička, s vyloženými nohami, uspatým dieťaťom a s kávou v ruke prichádza manžel domov. Ja viem, že nie je v jeho schopnostiach, aby to správne ocenil, ani to nechcem, ale neverím, že si opäť nevšimol, že spí v úplne iných obliečkach, ako keď ráno vstával.

 Ďalšieho skrytého Monka som obajvila po tom, ako som si v istom nemenovanom obchodnom reťazci kúpila príručný vysávač. Takže každé ráno ho vytiahnem, naháňam po spálni svoje vlasy, pod linkou omrvinky a v obývačke opäť svoje vlasy, vlastne aj v kúpeľni.
 Dobrovoľne, bez násilia priznávam, že som Monk, ale nie každý deň svojho života. Po dopísaní asi idem spraviť poriadok so svojimi komínkami.

Foto: Peter Kocúr