Banánovo mrkvový príkrm

  • 125 g banán / cca 1 kus
  • 125 g mrkva / cca 2 kus

Množstvo surovín je na jedno až dve jedenia (záleží od veku a apetítu vášho dieťaťa). Všetky suroviny si očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Do parného mixéra uložíme na spodok mrkvu, ktorá sa varí dlhšie a na vyššie poschodie poukladáme kúsky banánu.

Mrkvovo – banánový príkrm varíme približne 20 minút, do úplného zmäknutia oboch potravín. Poschodie s banánom dáme variť až na posledných 10 minút. Po dovarení rozmixujeme na hladkú kašu. Ak je potrebné zriedime ju vodou buď prevarenou, dojčenskou alebo použijeme vodu, ktorá sa po varení v pare zachytila v parnom mixéri. Ak má dieťa už zúbky a je zdatný jedák, nemusíme rozmixovať dohladka, ale môžeme nechať väčšie kúsky. Príkrm ničím nedochucujeme, pretože je prirodzene sladký vďaka banánu aj mrkve.

Ak máme väčšie deti, je možné pridať za lyžičku bieleho kyslomliečneho jogurtu.
V prípade veľmi rozriedeného jedla ho môžeme zahustiť napríklad uvarenou pohánkou, ak to umožňuje vek dieťaťa.

Banán je bohatým zdrojom draslíka a magnézia a tiež obsahuje dopamín, ktorý je známy ako hormón šťastia. Mrkva je zase bohatá na vitamín A a betakarotén, ktorý je prospešný pre zrak. Samotná konzumácia mrkvy predchádza zápche a napomáha tráveniu.

UPOZORNENIE K RECEPTOM NA PRÍKRMY PRE DOJČATÁ:
ROZDELENIE RECEPTOV PODĽA VEKU JE LEN ORIENTAČNÉ. JEDÁLNIČEK DOJČAŤA BY MAL BYŤ ZOSTAVENÝ S OHĽADOM NA INDIVIDUÁLNE ZNÁŠANLIVOSTI JEDNOTLIVÝCH POTRAVÍN. V PRÍPADE POCHYBNOSTÍ O SPÔSOBE VÝŽIVY DIEŤAŤA SA OBRÁŤTE NA SVOJHO PEDIATRA.