Jablkovo-marhuľový/broskyňový príkrm

Jablkovo-marhuľový/broskyňový príkrm

  • 200g jablko/ 1 kusy
  • 100g marhuľa/broskyňa/ 2 kusy
  • 10g banán

Všetko ovocie očistíme a jablko s banánom pokrájame na malé kocky.  Marhule/broskyne nakrájame na väčšie kúsky, tie sa uvaria rýchlejšie. Do parného mixéra dávame suroviny naraz, pretože sa uvaria do mäkka za rovnako dlhý čas. Suroviny varíme spolu približne 10 – 12 minút.

Po dovarením všetko spolu zmixujeme. V prípade, že je príkrm príliš hustý, riedime ho vodou zachytenou v zberači parného mixéra. Banán sme pridali do ovocného príkrmu kvôli jeho prirodzenej sladkosti. Jablká v kombinácii s marhuľami aj borskyňami môžu byť trochu trpké a banán toto jedlo príjemne dosladí.

Ak to dovoľuje vek dieťaťa, poprípade jeho individuálne stravovanie, môžeme zahustiť jedlo uvareným kuskusom alebo pohánkou. Množstvo gramáže spomenutých potravín je na jedno zjedenie.

Jablko obsahuje vysoký podiel vody a vie zahnať smäd. Deti ho môžu jesť uvarené, ak už majú zúbky aj zasurova si ich na ňom brúsiť. Jablká sa dajú konzumovať na viacero spôsobov: surové, uvarené alebo sušené, obsahujú vitamín C, železo, mangán, horčik…Pomáhajú pri zápche, čistia ústnu dutinu. Marhule, rovnako ako jablká, majú vysoký podiel vody a na jedenie sú tiež dobré varené, sušené aj surové. Marhule obsahujú betakarotén, sacharidy, vitamín C, aminokyseliny, železo, fosfor, horčík, vápnik a sú vhodné proti zápche. V recepte sme vlastne spojili ovocie s rovnakými vlastnosťami.

UPOZORNENIE K RECEPTOM NA PRÍKRMY PRE DOJČATÁ:
ROZDELENIE RECEPTOV PODĽA VEKU JE LEN ORIENTAČNÉ. JEDÁLNIČEK DOJČAŤA BY MAL BYŤ ZOSTAVENÝ S OHĽADOM NA INDIVIDUÁLNE ZNÁŠANLIVOSTI JEDNOTLIVÝCH POTRAVÍN. V PRÍPADE POCHYBNOSTÍ O SPÔSOBE VÝŽIVY DIEŤAŤA SA OBRÁŤTE NA SVOJHO PEDIATRA.