Hipp – recenzia

Hipp – recenzia

 V spolupráci s firmou HiPP Matej obdržal balík ako svet plný príkrmov vhodných pre jeho vekovú kategóriu zhruba od 7. mesiaca. Doma mu aj varíme, ale dávame mu jesť aj stravu kúpenú v obchode. Ak sa niekto opýta prečo, nuž lebo podlieha dosť prísnym pravidlám výroby a firmy si proste nemôžu dovoliť ponúkať deťom blafy. Ďalší dôvod: nie vždy sa mi chce variť a stíham to, čiže častokrát mi hotové poháriky zachránili situáciu a Matejovi vylepšili deň, pretože keď je hladný, nie je to on (hahaha).

Pre mňa bolo obzvlášť prekvapujúce, že vhodný príkrm pre neho, ako 7. mesačného, bola mliečna kaša s keksíkom. Popravde trochu som sa zľakla, googlila, či je vôbec vhodné takému malému človeku dávať takúto kašu. Keďže v tomto období mal Matej poradňu, spýtala som sa pediatričky čo už môže a čo nie je vhodné, aj to s akými potravinami pokračovať atď. V každom prípade čítam zloženie na hotových príkrmoch, kde sa uvádza presné percentuálne zloženie každej pridanej suroviny a podľa toho viem, že obsah surovín, ktorých by som sa eventuálne zľakla, nie je v tak vysokom množstve, ako keď si to varím doma.

So zoznamom potravín, múdrejšia vďaka Matejovej doktorke, som teda skúsila či mu mliečna kaša bude chutiť a podľa pravidla 4 lyžíc detskej veľkosti (všetky nové chute, ktoré dávam svojmu synovi, som mu vždy dala v množstve 4 lyžičiek v jeden deň na obed, aby ak mal nejakú nepriaznivú reakciu, som to mohla riešiť hneď v ten deň, a ak sa nič nestalo, na druhý deň dostal viac). Rozpačité kašové začiatky skončili zhltnutím na prvú šupu. Keďže kaša mala v sebe aj jablká, príjemné voňala. Matej je s jablkami kamoš.

HiPP má naozaj zaujímavé a odvážne kombinácie jedál. Odvážnym narážam nielen na spomínanú kašu, ale napríklad na červenú repu, ktorú firma uvádza vhodnú pre dieťa od približne 7. mesiaca. Ďalej ma zaujalo, že už pre takéto deti sú tam mini kúsky napríklad červenej repy, mrkvy alebo cestovín. Vždy sa treba riadiť individuálnymi potrebami dieťaťa, alebo ak ste si nie istí aj s pediatrom, ktorú potravinu v ako čase zaradiť. Názory sa rôznia, čiže je to na každej matke osobitne.

Najväčší úspech zožali poháriky ryža, mrkva verzus mäso – teľacie a morčacie. Matej ich vždy zjedol s obrovskou chuťou a rýchlosťou. Ústa vždy oranžové od mrkvy, aj tričko, aj čelo, aj líčka, aj ja, aj v plienke. Čo oceňujem, že HiPP ponúka čisto poháriky s hovädzím mäsom, ktoré nebolo s ničím zmiešané a varievala som Matejovi k nemu zeleninu alebo ovocie.

V prvých príkrmoch a nových chutiach som vždy opatrná a radšej dávam Matejovi neskôr dané potraviny než je uvedené na poháriku od výrobcu. Opatrnosť je moje druhé meno, predsa len je to moje prvé dieťa, haha. Zaujímavým jedlom bol cestovinový  príkrm s morskou rybou približne od 7. mesiaca. Ten som malému dala až prednedávnom, zhruba po 11. mesiaci. Aj toto jedlo obsahovalo malé kúsky cestovín. Matej má momentálne plne prerezané tri dolné zuby, hore sa dva prerezávajú a ďalšie dva sú na ceste. Kvôli tomu, že nemá poriadne zuby, som dávala príkrmy obsahujúce  kúsky neskôr, nech si chlapec užije hryzenie.

Z ovocných jedál sme mali doma hlavne jablkovo hruškovú výživu, ktorá malému chutila a ešte lepšie voňala. Celkovo voňali aj zeleninovo mäsové jedlá a aj som ich ochutnala. Ak by boli dosolené, dám si ich aj ja.

Ešte jednou zaujímavosťou boli krémové polievky pre deti od 10. mesiaca – paradajková a zeleninová, ktorá obsahovala aj zeler. Tohto jedla som sa trochu zľakla, pretože paradajky aj zeler sú alergény, ale Matej vyskúšal podľa pravidla 4 lyžičiek a bolo to v poriadku bez alergických reakcií. Obe polievky boli chutné a Matej ich zlupol jedna radosť.

Príkrmy od HiPP hodnotím ako veľmi dobré, zaujímavé, v niečom progresívne a zároveň veľmi chutné, voňavé, prinášajúce novoty. Odporúčam všetkým, ktorí rozmýšľajú či v regáloch siahnuť po tejto značke.
P.S.: Ak riešite otázku prvých príkrmov, ako a kedy a hlavne s čím začať, skvelý článok nájdete tu: https://www.hipp.sk/prikrmy/sprievodca/jedlo-a-pitie/ako-zoznamim-svoje-babaetko-s-prikrmami/