(NE)BEZPEČNÉ POTRAVINY

(NE)BEZPEČNÉ POTRAVINY

Nepatrím k mamám, ktoré nejak extra riešia všetky BIO, EKO, RACIO záležitosti, ale neraz som sa zamýšľala nad tým čo jeme a nie je mi to úplne jedno. I keď väčšinou kvôli chuti a nie tomu, či to je zdravé alebo menej zdravé. Chuť rajčín priamo zo záhradky je nenahraditeľná.

Dostala som možnosť mať na nejaký čas požičaný prístroj, ktorý meria dusičnany v ovocí, zelenine, mäse atď. Ľudskou rečou to znamená, že mi ukáže či daná zelenina bola dopovaná nejakým nadmerným množstvom hnojiva a bol urýchľovaný jej rast a tieto procesy zanechávajú v potravinách nadmerné množstvo dusičnanov. Tie pre naše telo a hlavne pre detské telíčka môžu byť nebezpečné.
Keďže Matejovi varievam príkrmy, zaujíma ma to viac. Čo dusičnany spôsobujú sa dočítate na nete. Opisovať to nejdem, i tak som len samozvaný „odborník“, ktorý si to naštudoval pred týždňom 😀

Prístroj má v sebe uložené hodnoty noriem pre dané potraviny a po zmeraní ich porovná a napíše údaj aj s popisom napr. NEBEZPEČNÉ, POZOR alebo v PORIADKU. Po vzhliadnutí videí, ktoré kolujú internetom, som bola veľmi zvedavá či je to naozaj tak zlé, ako to vo videách merali a ukazovali.

ČO SOM MERALA:

Cieľom môjho testu bolo porovnať tri „kategórie“ potravín. Bežné reťazcové, ktoré sú v reťazcoch označené, ako BIO, domáce a farmárske potraviny. Otázka, ktorú som mala: či je naozaj rozdiel medzi týmito kategóriami a či je naozaj tak extrémny, ako sa niekedy popisuje.

AKO SOM MERALA:
Po prečítaní návodov, recenzií aj po prvom odskúšaní, som zistila, že hodnoty sa často radikálne líšia tým, v ktorej časti danej potraviny meriam. Tým pádom mi bolo jasné, že zmanipulovať výsledky, aby konkrétny reťazec vyšiel, ako ten, ktorý vás chce zabiť, nie je problém 😀 Preto som všetko merala cca 7x na rôznych miestach potraviny a zapisovala hraničné hodnoty OD-DO.

ZHODNOTENIE:

Vačšina aj bežných potravín z reťazcov mali hodnoty v normách. Žiadne fatalizovanie sa nekonalo. V priemerných hodnotách naozaj BIO potraviny vyšli lepšie a lokálne sa domácimi väčšinou ešte lepšie, alebo porovnateľne. Vyskočilo tam niekoľko zaujímavostí, napríklad na meraní reďkovky z trhu od lokálneho pestovateľa, avšak aký bol jej skutočný pôvod a spôsob pestovania vie asi len on. Vo všeobecnosti merania vyšli lepšie a tento BIO EKO boom asi naozaj nie je len výmyslom, ale ani pri  konzumácii bežných potravinách vysoko pravdepodobne nezomrieme 🙂

Je to už len otázka na každého jednotlivca, či má možnosť a chuť investovať do drahších potravín, ktoré sú o niečo kvalitnejšie a aj chuťovo lepšie. Na záver je ešte treba povedať, že dusičnany nie sú všehovoriace o tom, aká kvalitná potravina je. či ako sa o ňu staralo.