25 júl (NE)BEZPEČNÉ POTRAVINY
Nepatrím k mamám, ktoré nejak extra riešia všetky BIO, EKO, RACIO záležitosti, ale neraz som sa zamýšľala nad tým čo jeme a nie je mi to úplne jedno. I keď väčšinou kvôli chuti a nie tomu, či to je zdravé alebo menej zdravé. Chuť rajčín priamo zo záhradky je nenahraditeľná.
Prístroj má v sebe uložené hodnoty noriem pre dané potraviny a po zmeraní ich porovná a napíše údaj aj s popisom napr. NEBEZPEČNÉ, POZOR alebo v PORIADKU. Po vzhliadnutí videí, ktoré kolujú internetom, som bola veľmi zvedavá či je to naozaj tak zlé, ako to vo videách merali a ukazovali.
ČO SOM MERALA:
Cieľom môjho testu bolo porovnať tri „kategórie“ potravín. Bežné reťazcové, ktoré sú v reťazcoch označené, ako BIO, domáce a farmárske potraviny. Otázka, ktorú som mala: či je naozaj rozdiel medzi týmito kategóriami a či je naozaj tak extrémny, ako sa niekedy popisuje.
Vačšina aj bežných potravín z reťazcov mali hodnoty v normách. Žiadne fatalizovanie sa nekonalo. V priemerných hodnotách naozaj BIO potraviny vyšli lepšie a lokálne sa domácimi väčšinou ešte lepšie, alebo porovnateľne. Vyskočilo tam niekoľko zaujímavostí, napríklad na meraní reďkovky z trhu od lokálneho pestovateľa, avšak aký bol jej skutočný pôvod a spôsob pestovania vie asi len on. Vo všeobecnosti merania vyšli lepšie a tento BIO EKO boom asi naozaj nie je len výmyslom, ale ani pri konzumácii bežných potravinách vysoko pravdepodobne nezomrieme 🙂