Mäsový príkrm s topinamburom a cviklou

  • 180g topinambur / 4ks
  • 120g cvikla / 1-2 ks
  • 40g hovädzie mäso

Všetko očistíme a nakrájame na malé kúsky. Hovädzie mäso dáme variť ako prvé, jeho príprava v parnom mixéry trvá približne 30 -40 minút. Topinambur s cviklou sa varia ďalších 15-20 minút.

Po dovarení všetkých surovín do mäkka ich môžeme spolu rozmixovať a zriediť s dojčenskou vodou či s vodou zachytenou v parnom mixéry, alebo ak máme doma zdatného malého hryzáča stačí všetko pokrájať na malého kúsky. Aby príkrm pri nakrájaných kúskoch nebol príliš suchý, môžeme pomixovať trochu cvikle s topinamburom a zvyšok nakrajaného pokrmu primiešať.

Topinambur pochádza zo Severnej Ameriky a v Európe sa pestuje približne od 16. storočia. Ide o hľuzovitý koreň vhodný na konzumáciu. Topinambur má priaznivé účinky na trávenie, pečeň aj obličky. Konzumuje sa podobne ako zemiak – varený či dusený. Cvikla má vplyv na červené krvinky a dá sa pripraviť pečením, varením a dusením a veľmi dobrá je na prípravu štiav. Hovädzie mäso obsahuje veľa železa a vitamínu B2.

UPOZORNENIE K RECEPTOM NA PRÍKRMY PRE DOJČATÁ:
ROZDELENIE RECEPTOV PODĽA VEKU JE LEN ORIENTAČNÉ. JEDÁLNIČEK DOJČAŤA BY MAL BYŤ ZOSTAVENÝ S OHĽADOM NA INDIVIDUÁLNE ZNÁŠANLIVOSTI JEDNOTLIVÝCH POTRAVÍN. V PRÍPADE POCHYBNOSTÍ O SPÔSOBE VÝŽIVY DIEŤAŤA SA OBRÁŤTE NA SVOJHO PEDIATRA.