Udržateľnosť na materskej

Krôčik k udržateľnosti na materskej

Alebo ako udržateľne obliekať deti aj seba, neskrachovať a nezapratať sa „handrami“ 😀

Nedávno na materskej (nedokážem pokračovať,  že na dovolenke – to je o inom) som si uvedomila hneď pár veci, ktoré som spísala nižšie:

1. Musíš si nájsť čas pre seba

2. Nedostatok spánku z nočného vstávania už nikdy nedoženieš

3. Prach, špina, neporiadok, plná práčka a umývačka už patria k bežnej rutine.

4. Deti sú síce radosť, ale vyčerpávajú.

5. Peňazí nie je nikdy dosť, a preto sú matky najlepší šetriči peňazí a hľadači vychytávok.

Mohla by som pokračovať v ďalších dôvodoch, ale tieto sú topka.

Možno je to vekom. Dozrela som do bodu, keď mi prestali vadiť sekáče. Fakt. Proste mi smrdeli a bolo mi proti srsti mať odtiaľ veci. Dnes, keď už som veľká, s tým nemám problém. Problém je, že sa topíme v mori handier. Nejdem robiť žiadnu veľkú osvetu. Na to sú tu iní a fundovanejší.

Skôr píšem o nás doma. S narodením prvého syna prišla radosť z chystania výbavičky. Nové malinké chutné vecičky pre bábätko. Lenže ako išli roky a detí pribúdalo, aj počet kusov oblečenia rástol. Aj preto som veľa vecí darovala konkrétnym ľuďom. Alebo odniesla na charitu.

Moje tipy:

Zbytočne nehromadiť

Odkladáte si oblečenie pre ďalšie deti? Aj ja. Avšak mikiny, vetrovky, svetre a tričká posúvam aj ďalej. Nine ostalo po Leovi veľa teplákov aj tričká či body, ktoré neboli od mrkvy. Niektoré veci sú stále po ňom ako nové. Väčšie deti v škôlke dokážu zničiť veci viac. Leovi ostalo pár teplákov po staršom bratovi. Avšak tričká, nátelníky, mikiny, vetrovky aj bundy mu ostali.

Využi dvakrát

Roztrhnuté tepláky? Žiadny problém. Znie to ako z reklamy. Stačí odstrihnúť obe nohy teplákov na úrovni diery. A máme doma na leto kraťasy. Matej takto v škôlke či na ihrisku prišiel k nejedným kraťasom. A ak ste záhradkári, viete využiť zvyšok teplákov napríklad na zaviazanie rajčín o kolíky. To je hneď eko tip na druhú ☺️. Alebo ak dieťa vyrástlo z trička s dlhým rukávom, šmyk a má krátky rukáv. A samozrejme bábätkovské veci. Buď odložte ďalšiemu dieťaťu, darujte, predajte. Novorodenec nemá častokrát šancu zničiť oblečenie.

Fľak nie je problém

Niekedy ani najlepšie rozpúšťadlo fľaky neodstráni. Detská tým pádom majú veci na zničenie von na dvor, ihrisko, do piesku. U nás aj na spanie. Fakt je každému v lete jedno v akom tričku spia. Alebo si spravte zábavu na doma a batikujte. Alebo pomôžte fľaku vybielením savom a spravte z fľaku zámer nie problém. Toto už nech robia rodičia.

Bazárové oblečenie

Dnes už nájdete fakt pekné kúsky v detských bazároch z druhej ruky. Niektoré sú online, inde zájdete naživo. Náš tato už našiel zopár kvalitných a pekných kúskov na nosenie v sekáči. Ja deťom tiež občas niečo objednám z detského secondhandu. Veľakrát v nich nájdem aj značkové veci.

Potrebuješ? Kúp

Spodnú bielizeň a pančuchy aj ponožky kupujem vždy nové. Čisto z hygienických dôvodov. Občas aj tie pančuchy vydržia jednu sezónu. Ak vydržia viac, putujú ďalšími súrodencovi. Samozrejme, že si kúpime aj nové veci, keď potrebujeme.

Dvojveľkosť

Kedysi som nechápala. Dvojveľkosť? Načo? V prvom rade vydrží dlhšie to oblečenie s dieťaťom. Zároveň sa dnes vyrába oblečenie pre deti s predĺženými patentmi, ktoré rastú spolu s dieťaťom. Či už detské pyžamá, tepláčiky, kamašle alebo detské overaly na spanie. Aj u nás na  Speem nájdete rastúce kúsky.

Swapuj

Teda vymieňaj. V mojom okolí sme sa mamky neraz stretli a vymenili si medzi sebou navzájom oblečenie pre deti či pre seba. Ide čisto o výmenu bez predaja. Zároveň je to stretnutie a čas pre seba a na rozhovory. Ja som Nine takto ukoristila garderóbu na ďalšie roky dopredu. Dokonca ja čistom nové topánočky na zimu. A aj ja som si niečo našla pre seba. To vždy poteší. Vymieňať sa dajú aj knihy, kuchynské spotrebiče aj nábytok. Doma mám gauč už z tretej ruky, plne funkčný. Deti sú malé, fľaky sa vytepujú a keď budú väčší, kúpi sa snáď nový gauč.

U nás doma sa dedia aj gumáky. Tenisky ani zimné topánky nemajú šancu prežiť ďalšieho súrodenca. Hoci zopár topánok, keď boli úplne najmenší, deti po sebe zdedili. Niekto povie, že nech si dieťa vychodí topánku samo. V poriadku.

Požičaj si

Oblečenie. Medzi kamoškami si takto posúvame na dobu určitú veci pre tých najmenších. Medzi veľkosťou 50 a 74 tie deti šialene rýchlo rastú. V tomto prípade je to super a človek ušetrí aspoň zopár eur.

Našli ste niečo zaujímavé z týchto tipov? Verím, že áno.