Ako som zatočila s ekzémom

Rok 2022 bol môj najmenej obľúbený. Mali sme všetci do jedného siedmu detskú chorobu. Nielenže máte otrasné horúčky, zimnicu, ale ako bonus ekzém: v hrdle, ústach, hlave, na rukách aj na nohách.

V mojom prípade to bol rok a pol nekončiaci ekzém. Veľakrát som narazila na ľudí, s ktorými sme sa pustili do debaty o siedmej detskej chorobe. Každému človeku táto choroba zasahuje jeho najcitlivejšie miesto. U mňa sú to ruku. Z oboch strán. Ekzém som mala počas puberty a potom zmizol. Táto choroba ho opäť prebudila k životu. Niekto má citlivú pokožku na hlave, lupiny atď. Alebo afty v hrdle a má citlivé a boľavé hrdlo. Alebo hocičo iné. A ako bonus: odlupujú sa nechty na rukách a nohách. Môžu, ale nemusia sa. Jedno dieťa malo vysypané ústa, druhý nemal nič a zliezol mu 1 nechet a druhému zliezli 2 nechty. Dospelým sa šúpali päty. Takže nižšie vám dám pár tipov, ako som zatočila s ekzémom.

Ako som zatočila s ekzémom:

Na boľavé pupáky som mala na predpis kortikoidovú masť. Tú som používala aj pri ekzéme neskôr. Pretože tento môj boli maličké pupáčiky a veľmi svrbeli.

Čiže táto masť ich usušila a následne potom som si premasťovala ruky voľnopredajným krémom s názvom LIPOBASE. Je skvelý, mastný, vhodný na extrémne suchú kožu. Aj na päty. Aj bežne ho používam.

Nezabúdajte pri varení a hlavne čistení zemiakov používať rukavice. Škrob zo zemiakov veľmi vysušuje pokožku. A pri čistení cesnaku a cibule vám aspoň nebudú smrdieť ruky. Rukavice si treba nasadiť aj pri čistení kúpeľne, pri používaní chemikálií na čistenie a aj pri umývaní riadu. Prevencia je vždy lepšia než mať ekzém na rukách, alebo iba suchú a podráždenú kožu.

Ako jeden z tipov v boji s ekzémom som dostala na mliečny kúpeľ. Do misky som naliala toľko mlieka, aby som mala ponorené dlane a ručičky som si pár minút vykúpala.

Môj odpozorovaný tip: používať iba tekuté mydlo na umývanie rúk, klasickú Jar na umývanie riadov. Ja si vždy zabudnem dať rukavice pri umývaní riadu. Ale nikdy si ich nezabudnem dať pri čistení zemiakov! Krém pre mňa je najlepší vyššie spomínaný Lipobase, lebo obsahuje parafín a vazelínu. Keď som mávala pokožku tak suchú, že mi praskala – pomáhal mi aj lanolín od Lansinoh. A keďže už som mala pokožku príliš precitlivenú (po siedmej detskej chorobe), svrbel ma krk aj ruky. Na toto som používala od Biodermy sprchovací olej. Je to veľmi dobrý sprchový gél vhodný aj pre detskú pokožku. Moje posledné know how: krémovať si ruky ihneď po ich umytí, rovnako aj telo po sprche či kúpeli.

Nezabudnite, všetko chce čas a používať rukavice, krémovať a nevzdať sa. Zároveň vás chcem upozorniť, že toto sú čisto moje prežité skúsenosti a nemusia zaručiť úspech. Minimálne poslúžia na inšpiráciu. S kožnými problémami je vždy lepšie obrátiť sa na odborníka.

P.S.: Ak máte nejaký iný tip, či dobrú radu, napíšte mi do správy na Instagram Denníka nevyspatej matky.

ČITALA SI UŽ AJ TENTO BLOG? ->  SIEDMA DETSKÁ CHOROBA U DETÍ AJ DOSPELÝCH