Spravodlivosť musí byť

Spravodlivosť musí byť

Materská dovolenka je nešťastný termín pomenovania starostlivosti o dieťa. Dovolenka? A čo už len nadovolenkuješ? Pod pojmom dovolenka si predstaví nejeden človek more, slnko, drink v ruke, pláž. To chlap vymyslel názov materská dovolenka? V jednom zo svojich denníčkových zápiskov som to nazvala zodpovednosť – aj ju nesiem za budúceho platiteľa daní.

Spravodlivosť počas mojej „dovolenky“ nastala v rámci našej domácnosti nasledovne: ja sa starám počas väčšiny dňa (pretože keď manžel príde z práce vkladám mu dieťa do rúk ešte vo dverách :D) a celú noc o dieťa, upratujem, starám sa o prádlo, čistú posteľnú bielizeň, áno aj tú pračku niekto musí naložiť a vyložiť (ja) aj sušičku s umývačkou, ale čo som si povedala, že robiť nebudem, hoci to viem, je varenie. Schválne nespomínam vysávanie, pretože to má na starosti náš robot vysávač Joey (pomenovať spotrebič, alebo auto vytvorí s tou vecou váš vzťah a keď sa nenávratne pokazí, akoby odišlo domáce zvieratko :D)  V akom manuály pre mamičky je napísané, že žena na svojej „dovolenke“ má na starosti dieťa a musí udržiavať teplo rodinného kozuba a zabezpečovať rodinné šťastie? Samozrejme, že aj ona, ale to bábätko vytvorili dvaja ;).

 Hneď po príchode z pôrodnice sme sa s manželom dohodli, že on bude variť a ja mám na starosti zvyšok domácich prác. Zdalo sa mi nezlučiteľné starať sa o novorodenca a zároveň variť. Myslím, že som spravila dobre. Manžel varí skvelo a rád (to povedal on, že ho to baví). Dúfam, že toto priznanie teraz nespustí vlnu kritiky na mužov, ktorí doma nevaria, možno robia iné veci okolo dieťaťa. Keď sa žena stane matkou, neznamená to predsa, že je aj otrokom domácich prác a musí robiť všetko sama. Okej, chlap bude namietať, že on pracuje a bla bla bla. Predtým, ako sme mali dieťa, aj ja som chodila do práce. Viem čo znamená ráno vstať, dať sa do stavu, že nenaplaším ráno vo výťahu suseda (dá sa na mňa pozrieť) a ísť do práce, odrobiť si tam svojich 8 hodín a ísť domov.

Ja by som si priala, aby zaznela občas veta: Drahá, dnes v noci si vezmem malého na starosť ja. Vieš, aby iniciatíva prišla od chlapa, aby som ja nebola tá, ktorá mu káže čo a ako robiť s dieťaťom, aby sa vynašiel sám, proste asi to neviem dosť správne opísať slovami, len viem, že si prajem z hĺbky svojho srdca, aby keď príde muž večer z práce, bol oveľa viac samostatnejší v starostlivosti o naše dieťa. Oni – chlapi nevedia pochopiť, že keď sa konečne rozrazia vchodové dvere a oni vstúpia do vnútra sme radi, že sa môžeme podeliť s nimi o ten uzlíček šťastia, ktorý sem – tam vrieska, ako besný 😀 Muži si myslia, že ich žena na materskej dovolenke je permanentne naštvaná. Áno je to tak 😀 ale sranda, určite nie každá. Pravdou je, že práca baníka je ťažká, lenže výchova dieťaťa tiež.

Asi to píšem mierne podráždená z predchádzajúcich dní, ale je to tak, každá z nás očakáva iniciatívu od svojej polovičky, pomoc ochotu a to všetko spojené s láskou. A viem, že je to ťažké všetko prepojiť, aby to fungovalo.

Nech tento blog nie je iba o negatívach, spomínam aj na chvíle, keď som si myslela, že je veľmi dobré mať na výchovu detí partnera. Prečo? Ľahká otázka – pretože v tom nie si sama, máš niekoho kto sa s tebou podelí o starosti a slasti pri výchove dieťaťa. V neposlednom rade je to aj dôvod, že to dieťa je vaše spoločné, že sa o neho alebo ju staráte spoločne, chcete svojmu potomkovi dať len to najlepšie. Je tu niekto s kým sa ty, ako matka, môžeš porozprávať o všetkých tých maličkostiach, ktoré s dieťaťom prežívaš, čo si na ňom spozorovala, ako prospieva, čo dnes spravilo, proste povieš svoj, možno nudný, zážitok so svojím drahým dieťaťom, to čo kamoškám nepovieš, lebo ich to nezaujíma, lebo nemajú deti napríklad a nepochopili by to.