Babyfriendly dovolenka aj v Tatrách

Môžu byť Tatry absolvované s deťmi, ktoré majú do dvoch/troch rokov? Nemám na mysli ich nosenie v akomkoľvek druhu nosiča, ale užiť si to na spôsob mestskej turistiky. Pri predstave o hocijakom pohorí vidím iba turistiku, výstupy na kopce, dobrú obuv, pršiplášť v prípade dažďa a tepláky. Mám rada, keď sú takéto moje predstavy zrútené. V 21. storočí je už bežné, že aj turistika chce byť babyfriendly.  Aby nalákala k sebe väčší počet ľudí a rôzne záujmové skupiny.

Na dovolenku sme „museli“ ísť skôr, lebo Kotě 2 sa rado hlási k slovu. Mám doma dvojročného syna, ktorý sa rád nosí na rukách, chce pomojkať a asi mu iba ťažko vysvetlím, že teraz ho nevezmem do náručia, lebo ma jeho mladší súrodenec tlačí a občas to bolí. Ani nechcem vlastne niečo také vravieť, lebo každé z mojich detí si zaslúži moju pozornosť. Dovolenkovať v máji bol dobrý nápad. Hoci počasie vyzeralo všelijak, ale ja nie som milovník horúčav a dávam prednosť chladnejšiemu počasiu.

Manžel vyberal ubytovanie. A našiel ho super priateľské k deťom, kde bolo veľké vonkajšie ihrisko, obrovská drevená domčeková preliezka, kde dieťa mohlo liezť, šplhať sa, šmýkať, skrývať, tri druhy hojdačiek, vlastne štyri, lebo na tej poslednej mohol sedieť aj dospelák. Vo vnútri hotela bol detský kútik plný hračiek od výmyslu sveta. Až priveľa hračiek. V reštaurácii boli detské stoličky samozrejmosťou, aj keď iba dve, ale dvojročné deti už chcú predsa sedieť ako veľkáči. Na izbe nám na požiadanie pripravili detskú postieľku aj s matracom a dokonca aj s paplónom a vankúšom.

Neboli sme na žiadnej veľkej turistike. Iba sme sa prešli Javorovej doline, ktorú Matejko prespal celú v kočíku, čiže dostupnosť viac než ideálna. Video z našej prechádzky nájdete tu:

Ďalej sme boli pozrieť vypchaté zvieratá v múzeu TANAP-u, kam mieria aj výlety zo základných škôl. Školáka to možno bude nudiť, ale mini chodca si toto miesto získa, lebo sú tam zvieratá žijúce v Tatrách. Zvieratá síce vypchaté, ale u ktorého dieťaťa by medveď alebo srnec s jeleňom nemali úspech.

Moju tohtoročnú dovolenku volám slovenská malta, nie nestaviame, ale volám to tak preto, lebo sme boli pozrieť  aj oboch našich rodičov. Moji žijú na západnom Slovensku, tak to využi.  Navštívili sme arborétum v Mlyňanoch, išli naslepo do Nitry, strávili tri hodiny v detskom kútiku v Mlynoch.Jja som mladému mužovi kúpila pár letných vecí.  Nedalo sa tomu obchodu vyhnúť, proste ma vtiahol. Chcela som ísť ešte do ZOO v Bratislave, ale Koťátko 2 už nechcelo. Tak som dala prednosť domovu a dala prať. Haha. Manželoví rodičia žijú na južnom Slovensku. Dali sme si s mužom rande v Lučenci. Kúpila som si ochranné sklo na mobil a išla naspäť za Matejom, lebo nemal náladu byť bez nás. Áno, možno nie ideál, ale nevadí.

Tatry sú už v dnešnej dobe viac než babyfriendly a kto hľadá, ten nájde čo spĺňa jeho kritéria.  Naša májová dovolenka bola skorá a celé leto sme doma, alebo u starých rodičov. Keďže Koťátko 2 príde uprostred leta, dala som prednosť pre mňa menej stresujúcemu mesiacu, kedy som so sebou neťahala ešte kufor do pôrodnice, lebo čo keby. Na našu dovolenku sme dokonca využili rekreačný poukaz. Áno, môžete ho využiť aj keď ste na materskej / rodičovskej dovolenke pokiaľ firma, v ktorej ste pracovali pred materskou, spĺňa kritériá.

Čitala si už aj tento Blog? ->Kto ťa ovláda?