Prvá pomoc deťom

Prvá pomoc deťom

Čo mi nikto nepovedal – Nový projekt

Dovoľujem si Vám predstaviť nový projekt Denníka nevyspatej matky. Budú to videá na rôzne témy pre rodičov, budúcich rodičov aj pre všetkých, ktorých daná téma zaujme. Rozhodla som sa robiť osvetu v tejto forme a pozvala si na pokec ľudí rôznych povolaní. Verím totiž, že naučiť sa niečo nové má vždy prínos v akomkoľvek veku. Prvou lastovičkou tohto projektu bude téma – prvá pomoc deťom.

 

Prvá pomoc deťom – Záchranár

Mojím prvým hosťom je môj kamarát Daniel, ktorý pracuje ako záchranár. Daniel mi najprv vysvetlil čo znamená poskytnutie prvej pomoci. Vidieť video však podľa slov Dana nestačí. Veľmi dobré je navštíviť a absolvovať kurz prvej pomoci. Na internete ich nájdete hneď niekoľko. Priamo vo videu sú aj linky.

Primárne sme sa rozprávali o podaní prvej pomoci deťom. Daniel nám vo videu vysvetlí základný postup, keď dieťa nedýcha. Najprv zisťujeme stav vedomia – zatlieskate mu nad hlavou. Ak by spalo, prebudí sa. Pri žiadnej reakcii si priložíte ucho k ústam, či cítiť dych a pozorujete pohyb hrudníka. Dieťaťu zakloníte hlavu a tým spriechodníte dýchacie cesty a uvoľníte poprípade zapadnutý jazyk. Samotná resuscitácia začína piatimi vdychmi. Pokračujete 15x  stlačením hrudníka a 2x vdychmi. Už bábätká v pôrodnici vo svojom lôžku majú monitor dychu. My ho máme tiež doma. Aj to je jedna z možností prevencie.

Keď sa dieťa dusí

V ďalšej časti nám Daniel povie čo spraviť v prípade, že si naše dieťa strčí niečo do ucha, nosa, oka alebo vdýchne cudzí predmet. Malý predmet z krku sa dá z dieťaťa dostať piatimi údermi medzi lopatky. Oko si dokáže veľakrát pomôcť samo, keďže slzí. Pokiaľ má dieťa predmet priamo v nose, stačí chytiť tú prázdnu nosnú dierku a dieťa môže silno vydýchnuť. Z ucha môžeme vytiahnuť predmet pinzetou, alebo ak je to hlbšie, ísť k doktorovi alebo na pohotovosť. Vo všetkých prípadoch platí, že ak to doma nezvládnete sami, vyhľadajte odbornú pomoc.

Úrazy sú súčasťou nášho života, hlavne toho detského. Viete, čo máte robiť, keď dieťa padne na hlavu a začne mu navierať hrča? Ak nie, Daniel nám poradí čo z kuchyne použiť – polievkovú lyžicu plochou časťou, a kedy volať záchranku. V žiadnom prípade neprikladáme mrazené veci na hrče ani na popáleniny. Nie všetky pády sú životu nebezpečné, avšak po obzvlášť závažnom páde na hlavu treba volať záchranku. Dieťa môže byt malátne, nesvoje, plačlivé, zvracať…. V tomto prípade volajte 155.

Ošetrenie odrenín a rezných rán

Rezné rany a odreniny sú veľmi časté. Rany čistíte hlavne čistou vodou a dezinfikujte prostriedkami z lekárne. Rezná rana však môže krvácať. Vtedy si vezmite napríklad čistú vreckovku/plienku a stlačte ranu a obviažte obväzom.

Počas roka nás môže uštipnúť nejaký hmyz. Dostala som od Daniela super tip. Žihadlo z rany nevyťahujeme prstami, pretože môžeme do rany vytlačiť jed. Rýchlo nájdite napríklad nejakú platobnú kartu a vyškrabnite žihadlo.

Ak sa dieťa popáli, na miesto popálenia necháme pôsobiť tečúcu vlažnú vodu. Pri rozsiahlejšom popálení platí tiež chladenie vodou a predtým vyzliecť z nasiaknutého oblečenie horúcou tekutinou a volať záchranku.

Poslednou témou je obsah domácej lekárničky. Daniel to nazval detské vybavenie lekárničky – napíšem vám čo máme doma my: Panadol/Nurofen od teploty, Hylak v prípade hnačky, Fenistil gél pri uštipnutí, sirup proti kašľu, sprej do hrdla, dezinfekciu na rany, obväz, teplomer a hydrogélové náplasti. V prípade konkrétnych liekov a spôsobe dávkovania sa vždy raďte so svojím pediatrom.

Prevencia

Prevencia je najlepší spôsob, ako sa vyhnúť volaniu prvej pomoci. Niekedy to fakt nejde. Preto všetkým odporúčam spraviť si kurz prvej pomoci, všetko si odskúšať pod dohľadom a po získaní certifikátu si to môžete napísať do životopisu. Nezabúdajme, že počas leta je dôležitý pitný režim a týka sa to aj dospelých. Verím, že v článku aj vo videu ste našli potrebné informácie.

Poďakovanie

Moje poďakovanie patrí Bc. Danielovi Launerovi za ochotu a odborné rady. Za poskytnutie rekvizít pre názorné ukážky ďakujem Falk Academy a za technické vybavenie ďakujem GD IDENTITY – Media production

Podcast nájdete aj na SPOTIFY pod názvom MOM CAST – Katarína Kocúrová

 

Čitala si už aj tento Blog? -> Čo zbaliť do pôrodnice?