V náručí

Čo zbaliť do pôrodnice?

Už ako skúsená druhorodička (haha) som sa do pôrodnice pobalila pomerne ľahko. Bábätko sa narodí vo Zvolene, tak som mrkla na ich web stránku čo si treba doniesť, je tam uverejnený zoznam. Čo sa týka vecí pre deti, dávajú všetko, so sebou stačí doniesť iba plienky a vlhčené obrúsky.

Pre Kotě 2 som zbalila ešte krém na prdku, cumlík a lemura s dlhými rukami, bábätká si rady niečoho držia v pästičke. Náhradné oblečenie mu donesie manžel, keď pôjdeme domov, v nemocnici dávajú kompletne zabalené bábätko v perinke aj oblečené.

Svoje veci som mala tiež pomerne rýchlo zabalené. Dva uteráky, lebo sa mi osvedčilo, že keď som tam bola 4 dni naposledy, po dvoch dňoch som už chcela ďalší uterák. Keď vezmem dva, nemusím manželovi vysvetľovať, ktorý mi má doniesť, proste mu dám do ruky ten, čo treba hodiť do prádla a druhý mám bez zdĺhavej diskusie a hľadania.

Pyžamo na dojčenie nemám, skôr som si kúpila dvojdielne pyžamo, kde vrch je na gombíky, ktoré pohodlne odopnem. Som typ, ktorý nepodlieha týmto veciam, ale snažím sa kúpiť si oblečenie, ktoré sa dá využiť aj po období dojčenia. Keďže je leto a horúco aj v noci občas, vzala som si dve pyžamá a náhradné šortky aj tričko, lebo ma irituje ležať celý deň v pyžame, hoci môžem.

Deti v pôrodnici

Samozrejmosťou sú popôrodné vložky, vložky do podprsenky a veľa čistého spodného prádla. Dokonca som si doma v skrini nachystala pre istotu ďalšiu kôpku prádla s lístkom „Do pôrodnice“ , ktorú mi v prípade potreby donesie manžel a tým som mu aj uľahčila hľadanie a rovnako som si nachystala veci, ktoré mi donesie na prezlečenie z pôrodnice, lebo nepôjdem v tom istom, to už viem.

Z hygienických potrieb som si zbalila ako inak wc papier, tvárovú čistiacu kozmetiku, kefku, pastu, krém na ruky a krém na hemoroidy, lebo jeden nikdy nevie. Sprchový gél a šampón v mini cestovnom balení, ale aj suchý šampón a žiletku. Dekoratívnu kozmetiku asi nechám doma a domov pocestujem so slnečnými okuliarmi, hahaha. Ďalšou vychytávkou, ktorú si beriem, je krém a klobúčiky na bradavky. Zbalila som si aj príbor a pohár, beriem si jednu dojčenskú neperlivú vodu a lieky, ktoré užívam. Od bolesti si dám od nich niečo dobré pichnúť . Ak spím mimo domu, nosím si so sebou aj vankúš. Mám malý, ktorý sa zmestí do kufra. Ďalej mám pripravenú odsávačku mlieka, v pôrodnici zapožičiavajú ručnú, ale mám doma elektrickú, ktorú tiež manželovi nachystám, ak by som ju potrebovala.

Okrem iného som pripravila cestovné vajíčko pre Kotě 2, kam som dala letnú deku, jednu látkovú plienku, čisté oblečenie na cestu domov a doma ho už bude čakať čistá postieľka s perinkou.

Podľa môjho názoru je zbytočné brať si priveľa vecí, vždy viete poprosiť manžela, aby niečo priniesol alebo odniesol. Ja som to robila tiež tak, že použité prádlo odniesol a chýbajúce veci priniesol. Tentokrát dúfam, že Kotě 2 nebude mať novorodeneckú žltačku a poputujeme rýchlo domov.

Pôrodnica - čo zbaliť?

A teraz realita.

Malý kufor bol ok nápad. Bezprostredne po pôrode som mužovi písala a spravila mu zoznam ďalších 500 vecí, ktoré som potrebovala. Ako bonus som chcela jedlo, veľa jedla :D. Náš Leo mal váhu pod tri kilá a jednotky plienky vyzerali na ňom obrovsky. Ešte pri Matejkovi som sa pomýlila a kúpila nuly, ktoré som využila až teraz počas dvoch týždňov Leovho života, pretože mu boli dobré. Zistila som, že dve pyžamá sú málo, hoci v nemocnici som bola 5 dní. To proste potrebuješ zmeniť si pyžamo po dvoch dňoch. Okej, na viac hriechov si nepamätám, ale spísala som zoznam potrebných vecí pre mamu aj dieťa. Možno sa inšpirujete. Lebo ja som si zabudla kefku, pastu aj hrebeň :D.

Mama:
  • hygienické potreby – pasta, zubná kefka, hrebeň, wc papier, dezodorant, kozmetika na čistenie pleti
  • popôrodné vložky – Mala som tieto denné aj tieto nočné od Canpolu
  • prebaľovacie podložky – zíde sa nielen pri prebaľovaní
  • lieky – ak užívate nejaké pravidelne
  • uterák – osuška a uterák na tvár (2×2 kusy)
  • pyžamo/nočná košeľa – 2 kusy (verte mi, zíde sa)
  • papuče
  • dojčenská podprsenka – 2 kusy (tiež mi verte, zíde sa) –  ja som použila aj obyčajnú nevystuženú bavlnenú
  • vložky do podprsenky – Ja som mala tieto a sú super.
  • krém na bradavky
  • krém na ruky
  • neperlivá voda
  • príbor, pohár
  • spodné prádlo – dostatočné množstvo
Bábätko:

Schválne nepíšem viac, pretože vo Zvolene v nemocnici majú novorodenci k dispozícii všetko – oblečenie, zavinovačku, krém na riťku, lieh na pupík, paličky na lieh aj látkové plienky na grcku.

 

TIP 1: Rozhodne zbaľte kufor do pôrodnice mesiac pred termínom pôrodu, niekedy aj skôr, nikdy to nie je na škodu.

TIP 2: Nachystajte si oblečenie, v ktorom chcete ísť z pôrodnice aj obuv, manželovi ušetríte kopu času a nervov. Rovnako nachystajte aj veci aj pre bábätko – oblečenie, cestovné vajíčko, látkovú plienku – tá sa veľmi zíde, deku, čelenku pre bábätko v lete alebo čiapku pre bábätko v chladnejšom počasí.

TIP 3: Majte aj dva mesiace pred pôrodom pripravený prebaľovací pult s plienkami, krémom na riťku, teplomerom, liehom a paličkami od uší na pupík, vlhčené obrúsky, ak budete používať, kefu na vlásky, nosnú odsávačku vhodnú pre novorodencov a látkové plienky. A rovnako si nachystajte aj prebaľovaciu tašku: plienky, látková plienka, krém na zadok, náhradné oblečenie.

TIP 4: Poproste niekoho z rodiny, nech vám príde upratať, oprať, ožehliť, prezliecť periny, aby ste si mohli po príchode z nemocnice ničím nerušene dať spršku a ľahnúť si do čistých perín s novorodencom.

 

Prajem každej rodičke, aby obdobie s novorodencom bolo pekné. Je normálne plakať, nevládať a byť unavená ako kôň, ale vždy treba požiadať o pomoc a netrvať na tom, že všetko zvládneš sama, pretože nemusíš.

Čitala si už aj tento Blog? -> Organizovaný chaos
Odporúčam ti aj ďalší praktický blog: Kedy kupovať výbavičku pre bábätko a na čo nezabudnúť.