Príprava na škôlku

Príprava na škôlku môže začať už doma. S pani riaditeľkou zo škôlky vo Viglášskej Hute – Kalinke sme sa rozprávali práve o tom. Vo videu spolu preberieme čo robiť aj čo nie predtým, než naše prvorodené dieťa ide do škôlky. Povieme si, ako prebieha výuka, čo deti robia a ich celkový denný režim.

Ešte spolu s mojou kamarátkou pani učiteľkou Radkou sme si pripravili pár tipov, ako si spraviť  prípravu na škôlku v pohodlí domova.

Odlúčenie od matky

Ide o tzv. príležitostné odlúčenie od rodiča. Aj toto je malý trik na prípravu do škôlky. Dieťa sa musí vedieť zaobísť krátku chvíľu bez matky. Ešte pred nástupom do škôlky to treba s dieťaťom trénovať. Napríklad nechať ho u starej matky, blízkej rodiny, … Ubezpečiť ho, že sa po neho vrátite a povedať mu kedy. Pokiaľ bude dieťa odlúčené od matky prvýkrát v prvý deň nástupu do škôlky, práve to môže spôsobiť jeho plačlivosť, úzkosť a strach. A bude sa dožadovať pozornosti matky.

Tráviť čas s rovesníkmi

Skúste pred nástupom do škôlky vyhľadať rovesníkov vášho dieťaťa. Hľadajte kamošov na ihrisku, v paneláku, na ulici. Naučte deti sa spolu hrať a vychádzať, tolerovať ostatné deti –  kolektív. Môže to byť pre dieťa veľké plus, že pôjde do triedy s kamarátom, ktorého už pozná.

Rozhovory o škôlke

Rozprávajte sa o materskej škole, ale nikdy ňou dieťa nestrašte ani vy, ani vyši blízki. Napríklad: Veď v škôlke budeš musieť poslúchať. Veď v škôlke budeš musieť všetko zjesť. Veď v škôlke budeš musieť spať…. Rozprávajte sa o systéme fungovania, režime v materskej škole – hry, hygiena, desiata, edukačná aktivita, pobyt vonku, obed, spánok. Pokiaľ neviete, aký tento systém je, skúste sa opýtať buď kamarátok, známych, rodiny. Aby ste to vedeli deťom priblížiť. Skúste takýto režim aplikovať aj niekoľko dní doma, aby sa dieťa naučilo, čo sa od neho očakáva.

Prvý deň v škôlke

V prvý deň sa nepúšťajte s učiteľkou hneď ráno pri odovzdávaní dieťaťa do veľkých rozhovorov. Snažte sa čo najrýchlejšie s dieťaťom rozlúčiť, ubezpečiť ho, že po neho prídete. Pokiaľ je v škôlke len doobeda, ubezpečte ho, že prídete, keď sa naobeduje. Pokiaľ v škôlke aj spí, ubezpečte ho, že prídete keď sa vyspí. V žiadnom prípade dieťa neoklamte, že ho budete čakať na chodbe. Nech sa ide dnu do triedy pohrať, lebo dieťa si to zapamätá a bude vás hľadať, či skutočne sedíte na chodbe. Rozhovory s učiteľkou si nechajte na poobedie, pokiaľ sa chcete informovať, ako vaše dieťa zvláda nástup do materskej školy. Poprípade si viete s učiteľkou dohodnúť termín rozhovoru. Škôlky počas školského roka majú rodičovské združenie.

Plači, afekt, hádzanie sa o zem

Pri podobných prejavoch sa snažte dieťa čo najrýchlejšie odovzdať učiteľke. Niekedy aj matky prežívajú úzkosť, strach o svoje dieťa, dokonca tiež začnú plakať. Dieťa veľmi rýchlo vycíti strach a reakcie svojej matky, a preto začne reagovať podobne ako ona. Rodičia by tiež mali byť pripravení a hlavne naučiť sa správne reagovať na situáciu.

 

Chcem sa poďakovať za rozhovor p. riaditeľke Andrei Tomíkovej Dis. a za spoluprácu na článku Mgr. Radke Koreňovej.

Za spoluprácu na videu a podcaste ďakujem: GD IDENTITY Media production

Čitala si už aj tento Blog? -> Babyfriendly dovolenka aj v Tatrách