Starostlivosť o novorodenca

Starostlivosť o novorodenca

V pôrodnici vám  povedia prvé rady ohľadom starostlivosti. Ako bábätko baliť, kúpať, ako ho držať a starostlivosť o pupček. Ja to volám starostlivosť o novorodenca – základný balíček. Do článku som vám spísala pár základných vecí o starostlivosti o novorodenca. Vo videu si môžete toho vypočuť viac a detailnejšie. Mnohé veci sú aplikovateľné a užitočné aj pre staršie a väčšie deti.

CELÝ ROZHOVOR TU:

Prvá poradňa

Prvá poradňa slúži už na konkrétne otázky o starostlivosti o novorodenca. Podľa mojich skúseností: po pôrode som volala pediatričke. Povedala mi, že po prepustení mám zavolať a ona príde k nám domov skontrolovať dieťa. Tak sa aj stalo. Ďalšie poradne už boli v ambulancii, kde sestrička dieťatko odmerala, odvážila a zmerala obvod hlavy. V ambulancii riešite už všetko ostatné. Na poradne ste väčšinou s bábätkom pozývaní na presný deň a čas.

Balenie novorodenca na široko

Správne balenie do plienok vám odporučí detský lekár. Vo väčšine prípadov detský ortopéd. Na Slovensku je stále prevažne odporúčané baliť naširoko. Tu by som chcela podotknúť, že sa treba poradiť s pediatrom a ísť na prvé sono kĺbikov a ich následnú kontrolu. Z vlastnej skúsenosti, ak balíte chlapca do plienky, pipík smeruje dole. Inak máte mokré bábätko a suchú plienku.

Starostlivosť o intímne partie detí

Je nám jasné, že inak sa stará o dievča a inak o chlapca. V prípade chlapcov podľa najnovších štúdii sa predkožka nepreťahuje až do dvoch rokov veku dieťaťa. Pri  začervenaniach či zápaloch sa odporúča repíkový kúpeľ. Po ňom je vždy lepšie dieťa osprchovať ešte čistou vodou. Ak ste si nie istí čo robiť, riaďte sa svojím pediatrom. Dievčatá to majú trošku jednoduchšie. Hlavne im treba čistiť záhyby.

Starostlivosť o pokožku a ústnu dutinu

V podcaste s pani doktorkou sme hovorili hlavne o pokožke novorodenca. Vtedy sa odporúča kúpanie 3x do týždňa. Jasné, že počas leta častejšie a veľké deti od roka každý deň. Ja používam hlavne čistú vodu. Občas bublinky do kúpeľa. V prípade ústnej dutiny je dôležité všímať si biely film na jazyku. Každý deň treba nejakou navlhčenou vreckovkou vytrieť vnútro úst – ďasná, jazyk, podnebie. Nie však vlhčeným obrúskom.

V prípade, že používate vlhčené obrúsky, vyberajte s vyšším obsahom vody. Najlepšie sú bez parfumácie. Úplný ideál na čistenie je čistá voda.

Znižovanie horúčky

Viete merať teplotu? Ak meriate v konečníku, nezabudnite odčítať 0,5 °C. Pani doktorka vraví, že pokiaľ nie je teplota vyššia než 38,5 °C, netreba dávať nič. Teplota má totiž svoj význam. V prípade vyššej teploty sa môže dať sirup alebo čípok. Dostala som super tip. Po podaní lieku, ak teplota neklesne po hodine a liek napríklad Paralen nezabral, môžete dať Nurofen.

Očkovanie

V prípade otázok ohľadom očkovania ich smerujte na  svojho pediatra. Vo videu sme si povedali o základom očkovaní. Prvé očkovanie v prípade zdravých detí je vo veku 3 mesiacov. V priebehu prvé roka života je to každé tri mesiace. Prikladám link očkovacieho kalendára pre rok 2020 . Zároveň dávam aj link na stránku Úradu verejného zdravotníctva, kde nájdete všetko o očkovaní.

 

Chcem sa poďakovať za rozhovor MUDr. Ivane Gondovej.

Za spoluprácu na videu a podcaste ďakujem: GD IDENTITY Media production

Čitala si už aj tento Blog? -> Prvá pomoc deťom