Búrajme predsudky

Zo samotného názvu je jasné o čo mi ide. Podľa môjho skromného názoru najviac predsudkov je vo svete žien-matiek. Všeobecne platí, že keď niečo nie je podľa nás a nášho vzoru, nie je to dobré. Robíme si hneď predsudky, odsudzujeme, porovnávame a v konečnom dôsledku z toho nebýva povznášajúci pocit. Ak však chceme búrať predsudky, robme to citlivo a s láskou. Nižšie je pár predsudkov.

 

Dojčenie vs. umelé mlieko

Najväčší predsudok je podľa mňa celý ten cirkus okolo dojčenia a umelého mlieka. Čítala som stovky názor plných nepochopenia a nenávisti z oboch táborov. Veľmi sporadicky sa objavili ženy, ktoré vyjadrili pochopenie. Mala som možnosť vyskúšať si obe varianty –  dojčenie aj umelé mlieko. Povedzme si úprimne, obe majú výhody aj nevýhody. Ako všetko koniec koncov. Som tolerantný človek. Som ochotná vypočuť si oba názory a nerobiť unáhlené závery na nikoho a nič. Nevypláca sa to. Samozrejme, že je dôležité podporovať dojčenie. Ale rozhodne nie je v poriadku odsúdiť matku, ktorá dáva umelé mlieko. Nikdy nevieš, čo je za tým.

 

Nosenie

Druhým predsudkom je, že sa niekto díva cez prsty na matku, ktorá má dieťa v šatke alebo nosiči. Opäť aj tu platí, dvakrát meraj a raz rež. Zase som mala možnosť mať to z oboch strán. Matej nebol nosiace dieťa, rád ležal v postieľke, rád sa vozil v kočíku. Túliť sa začal až po vyše roku. Leo je v tomto pravý opak. Oveľa viac dotykový. Mala som ho v šatke, teraz v nosiči. Ak by mu to nevyhovovalo a plakal tam, nebudem to robiť.

V oboch prípadoch ma zaráža, že si ľudia myslia, ako tie naše deti trpia. Zároveň si však neuvedomia, že v provorodičke spôsobia výčitky. Potom sa nečudujme, že na rôznych fórach sú skupiny, ktoré podporujú jednostranne niečo. Idú za tým hlava-nehlava a ich komentáre nešíria nič dobré.

 

Očkovanie

Ďalej mi napadá očkovanie. Som rozhodný zástanca očkovaní. Dávam deťom povinné aj nepovinné a určite mi tejto investície nie je ľúto. Našla som na túto tému zaujímavý článok. Autor sa zmienil o diskusii medzi zástancami očkovania a jeho opakom. Rad lekárov odpovedal fundovane, priamo a odporca očkovania iba vyjadril názor, že očkovanie je zlé. Môj názor je rozhodne dať dieťa zaočkovať. Veď preto je tu táto možnosť, pretože povinným očkovaním vymizli choroby, na ktoré sa umieralo. Prikladám preklik na článok od Svetovej zdravotníckej organizácie v slovenčine http://www.sprievodcaockovanim.sk/myty-a-famy-o-ockovani/who-10-mytov-o-ockovani.html.

 

Barefoot

Jede z mnohých predsudkov sa týka barefoot obuvi. Aj tu som našla mnoho článkov, diskusii, názorov. Zase je to 50 na 50. Ak niekomu tento druh vyhovuje, hurá do toho. Všeobecne je známe, že je to obuv, ktorá imituje chodenie na boso. Mne napríklad bosé chodenie až tak nevyhovuje. Avšak nebudem krivo pozerať na niekoho, kto si to kúpi a chodí v tom obutá celá rodina. Niekto nosí plátenky, niekto kožené topánky a niekto chodí naboso. Ale som pevne rozhodnutá skúsiť to. Dať tomu šancu.

 

Plienky

Samostatnú kategóriu tvoria jednorazové plienky verzus látkové. Poprípade sa nájdu ženy, ktoré riešia bezplienkovú metódu. Dôvod, prečo používam jednorázové plienky: je to rýchlejšie. Lenže v tomto prípade existuje mnoho eko verzií jednorazových plienok. Stačí použiť Google alebo sa spýtať kamošky. K plienkam by som zaradila ešte cumle. Aj tu sú eko verzie, ktoré sa rozložia, keď ich zahodíte. Najviac ma však zaráža, ako sa matky predbiehajú, kedy ich dieťa zahodilo cumeľ. Ak ti to robí kamoška, tak ju vymeň. Pretože kamošky matky by sa mali vzájomne chápať a nie hejtovať.

 

Montessori

Spomeniem ešte tzv. montessori výchovu. Mária Montessori bola lekárka v 19. storočí a mala vyštudovanú psychológiu a pedagogiku. Žila v čase dvoch svetových vojen, ktoré priniesli veľa poznačených detí. Pracovala na klinike pre slabomyseľné deti, kde si všímala ich správanie. Tieto deti potrebovali podľa jej názoru iba iný prístup k vzdelaniu. Prikladám článok http://www.montessoria.sk/montessori/maria-montessori/zivotopis. Rozhodne nech si ho prečíta každý.

 

Je tu ešte mnoho oblastí, o ktorých sa dá písať. Ako však búrať predsudky? Na to zrejme neexistuje jednoznačná odpoveď. Iba sa snažiť prijímať názor toho druhého. Neuzatvoriť sa pred alternatívnymi možnosťami. Rozhodne byť tolerantný a počúvať.

 

Rozhodne sa mi nepáči, ako sa zo všetkých týchto spomenutých vecí stal biznis. Nikto učený z neba nespadol a nemá patent na rozum. Ľudí to iba podnecuje k zlobe a porovnávaniu. Sme rozhodnutí za každú cenu presadzovať to svoje. Apelujem na nás ženy. Buďme tolerantné, nerobme iným to, čo nechceme, aby robili nám. Podpor radšej kamošku, ktorej sa v nejakej oblasti nedarí a ty si v nej hviezda. Búrajme predsudky spoločne.

 

Čitala si už aj tento Blog? -> Čo zbaliť do pôrodnice?

PS:

V ankete SUPERBLOGERI aktuálne prebieha hlasovanie. Môj ig/blog profil sa nachádza v kategórii MAMA, a ak sa vám to tu dobre číta, môžete mi zanechať hlas. Vďaka.

?Pre hlasovanie klikni sem.?