Prvá školská taška a výbava pre prváka.

U niekoho nosí prvú školskú tašku Ježiško, iný ju dostane na narodeniny, ďalší si ju ide vybrať sám s maminkou do obchodu. Aké máte kritériá pri výbere prvej školskej tašky? Pamätám si na moju. Doniesol ju Ježiško, bola ružová, ľahká a mala zips. Nanešťastie sa jej zips po pol roku rozpadol a ďalšiu školskú tašku som si už vybrala sama.

Vzhľad a ľahkosť

Prvá školská taška by mala byť hlavne ľahká pre budúceho prváčika. Mala by mať ľahké zapínanie a napríklad vítaným benefitom je aj pláštenka do dažďa. Naša školská taška má všetko toto. Nórska značka Frii of Norway má prvú školskú tašku veľmi ľahkú cca 840g. Celkový objem tašky je 22 litrov. Rozmery 42 cm výška x 29 cm šírka x 17 cm hĺbka. Máme ju z e-shopu – nachrbatik.sk

Ak premýšľate o jej bezpečnosti, tak má do dizajnu elegantne zabudované reflexné prvky. Tie nájdete aj na pláštenke do dažďa. Pláštenka sa skrýva zospodu tašky pod zipsom.

Naša taška v retro dizajne má zapínanie na cvoky a po odkrytí má ešte stiahnutie na šnúrku. Všetko ide veľmi ľahúčko. Bočné skryté vrecko slúži na fľašu s vodou a má aj karabínu. Čiže dajú za na ňu zavesiť napríklad kľúče.

Na taške je malička taštička s odnímateľnými náhradnými ozdobami. Dieťa si ich vie ľubovoľne meniť buď na taške samotnej alebo na peračníku.

Popruhy sú mäkké a má aj zapínanie na hrudi a panve. Tým je taška lepšie fixovaná na chrbte. Deťom sa toto zapínanie veľmi páči.

Peračník

Matej má peračník v rovnakom dinosaurom vzhľade ako je jeho školská taška. Naša škola odporúča poschodový peračník. Nie ten rozkladací. Preto, aby deti nemali zbytočne zapratané lavice. Na peračníku, rovnako ako na školskej taške, sú odnímateľné ozdoby. V peračníku si dieťa pohodlne odnesie perá, farbičky, ceruzky, gumu aj strúhadlo.

Vrecúško na prezúvky,  telesnú a výtvarnú výchovu 

Vrecúška sú tiež povinnou výbavou našich prváčikov. Ako v každej škole, aj u nás majú deti svoje vrecúška na papuče, výtvarnú a telesnú výchovu. Škola dáva presný zoznam pomôcok.

Prezúvky kúpite podľa vlastných preferencií. Snažím sa vyberať také, ktoré sa páčia deťom. Niekto dáva prednosť barefootom. Dostali sme od školy zoznam pomôcok, ktoré treba deťom na telesnú výchovu aj výtvarnú. Bola som v papiernictve a veľmi milá a ochotná pani predavačka mi poradila:  napríklad pohárik na vodu na výtvarnú, z ktorého sa nevyleje voda. Ďalej som našla obrus, na ktorom môže dieťa tvoriť a nezašpiní školskú lavicu. Počet a hrúbku štetcov máme zo školy.  Kompletný zoznam z tej našej sliačskej, nájdete tu.

Ostatné pomôcky do školy

Opäť som nakúpila podľa zoznamu odporúčaných pomôcok zo školy. Prvé pero na atrament – my máme Stabillo na bombičky pre praváka. Vyššie v odseku spomínam štetce na výtvarnú – my sme mali 4, okrúhle aj ploché. Ďalej ceruzky, pero pre praváka (všímajte si v obchode pri nákupe, či je pero aj ceruzka i farbičky pre praváka alebo ľaváka). Nezabudla som na strúhadlo na hrubšie aj tenšie ceruzky – 2v1. Guma má byť biela. Ešte z mojich čias si spomínam na tzv zrkadielko – malý slovníček. Zošity a ich počet a druh si určuje každá škola zvlášť podľa vlastných preferencií. Temperové farby a farebný papier ešte musím dokúpiť.

Posledná a veľmi dôležitá pomôcka pre prváka je box na desiatu a fľaša na vodu. Toto ešte musím dokúpiť. Premýšľam hlavne nad termoskou do školy.

Rozpočet

Záleží na vás, akú sumu investujete do prvej školskej tašky a ďalších pomôcok. Niektoré rodiny sa zložia dieťaťu na tašku pod stromček alebo narodeniny. To je podľa mňa veľmi dobré riešenie. Pomôcky kupujte pokojne aj pred letom, alebo ak natrafíte na akciu. Zoznam pomôcok býva dostupný na stránkach školy skôr než v lete.

My sme pri zápise už platili nejaké pracovné zošity, ktoré prváci budú používať. Ďalšie čo mi napadá kúpiť sú papuče, veci na telesnú výchovu, oblečenie a obuv do školy. Dobrý a ekologický spôsob, ako ušetriť, je kupovať aj v secondhande. Alebo ak máte kamošku, ktorá vám po staršom dieťati niečo daruje.

Môj veľmi laický odhad na rozpočet sa pohybuje v sume približne 200€+. Započítala som školskú tašku aj peračník, pomôcky, pracovné zošity, papuče, oblečenie aj obuv. Krúžky som nerátala. S tými zatiaľ tento rok nepočítame.

P.S. Nezabudnite deťom označiť všetky veci menovkou.

Čitala si už aj tento Blog? -> Príprava na škôlku